9 Eylül 2017 Cumartesi

Guitar Pro



Temel akorları öğreniriz, nota zamanlarını, temel ritim bilgisini, arpejleri nasıl yaptığımızı falan öğrendikten sonra internetten şarkıların akorlarını arayıp, bulup, pek çok sevdiğimiz parçayı basitçe çalabiliriz. Bu kadarını öğrenmek isteyen arkadaşlarla muhtemelen işimiz birkaç ay sürer ve artık sonrası için biriyle birlikte gitar çalışmasına gerek yoktur.

Ama bir sır verebilirim: 'Piyasa çalmak' diye tabir edilen "dım dıgı dım dıgı" gitar çalmanın, slow bir şey çalınacağında da metronomu yavaşlatıp, akorların seslerine sırayla vurmaktan başka arpej çalmamanın ötesine geçmek isteyenlerle esas keyifli ve üretken yolculuğumuz başlar. Detay teknikler, armoni bilgisi, müziğe bakış açıları çalışmaya başlanırken, bir yandan da evimizde en sık kullandığımız program muhtemelen GUITAR PRO olacaktır artık. Sevdiğimiz bazı eserlerin Guitar Pro dosyalarını internette arar buluruz [1], masaüstüne koyup açarız kutuyu ve vay canına.. Değişik akorlar, değişik arpejler, solo bölümündeki o 32'lik notalar, "oha o nasıl arpej geçişleri", birkaç enstrümanın partisyonu, diğer partisyonları susturup birini dinleyip "Vay canına ne güzel bas yürüyüşü varmış", "Çoksesli müzik ne güzel bir şey yav" gibi şeyler deriz. İşte bundan sonrası bence oldukça geliştiricidir. İşte hendek, işte bacaklarınız.. [2] Buyurun, gerekirse ölçü ölçü o zor riff'leri, arpejleri, melodileri çalışıp, ezberleyin. Kimi şarkıyla 1 hafta, kimi şarkıyla bir dönem ödevi gibi uğraşın.

Hiç bilmeyenlere not: "Guitar Pro 5" sürümü benim için yeterlidir örneğin.

[1] 911tabs.com iyi bir kaynaktır.
[2] Hendek atlatılamayan develer, emir dinlemeyen kediler, sirklerden kaçan filler, kendisini şişleyerek gösteri yapan insanları geberten boğalar yoldaşınız olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder