9 Haziran 2017 Cuma

96 Free Blues Licks Aplikasyonu

Temel gitar eğitimini almış ve ömür boyu bitmeyecek olan gitar öğrenme yolculuğuna devam edenlerin, dışavurumcu doğaçlamalara meraklı olanları için bu doğaçlama konusu üzerinde çalışırken faydalı olabilecek bir 'lick' deposu olan bu aplikasyonu telefonumuza indirip, her gün yeni bir lick çalışmak fena fikir değil bana göre.

"Lick" kelimesi, gitar terminolojisinde doğaçlama sololarımız içinde kullandığımız ve bizde refleks/alışkanlık haline gelmiş, doğaçlama esasında uygun anı görünce yapıştırdığımız minik figürler için kullanılıyor. Doğaçlama ile uğraştıkça, her birimizin kendine özgü bir lick hafızası oluşur. Daha Türkçe bir tabirle ifade etmek gerekirse buna 'figürler dimağı' da diyebiliriz.

Bu lick'leri nasıl buluruz, nereden ediniriz?

Kimisi kendi kendimize doğaçlama çalışırken ortaya çıkar, severiz, sık sık tekrarlarız, hafızamıza kazınır ve başka doğaçlama anlarımızda zaman zaman, yerinin geldiğini düşündükçe kullanırız bir figürü.

Veya sevdiğimiz bir şarkıda geçen, veya bir müzisyenin solosunda geçen bir figürü kaparız.

Veya kapmaya çalıştığımız figürü taklit etmeye çalışırken, bir varyasyonunu veya oradan yola çıkarak orijinal lick'e bir kardeşi değil de ancak bir kuzeni kadar benzeyen yeni bir lick ortaya çıkarabiliriz.

Ve bir seçenek de, işte keşfettiğim ve ilgilisine lazım olur diye bu bilgiyi burada da paylaştığım lick aplikasyonları.

Peki bu aplikasyonla nasıl çalışmalı?

"Her gün bir lick" mottosuyla çalışabilirsiniz mesela bence. Aplikasyondaki bir lick'i açıp, çalıp, ezberleyebiliriz. Ve sonra o figüerden yola çıkarak bir doğaçlamaya başlayabiliriz karar dizi içerisinde. Ve doğaçlama içinde bu yeni öğrendiğimiz figürü arada bir geçirip, hafızamıza kaydedersek dimağımıza katabiliriz. Önemli olan şu ki, ertesi günkü çalışmada da bu figürü kullanmak. Artık o figür bizim doğaçlamalarımız içerisinde aklımıza gelen seçeneklerimizden biri olsun ve doğaçlamalarımız daha zenginleşsin.

Son olarak, doğaçlama çalışmalarına yeni giriş yapıyorsanız, bunu doğaçlama yapmayı seven ve size deneyim aktarma konusunda becerikli olacak bir başka gitarist bulup, onla birlikte çalışmanız. Çünkü "Bu aplikasyonla nasıl çalışmalı" sorusunun cevabını burada böyle kısaca verebiliriz ama "doğaçlama çalışmak"a dair temel bir anlayışın da gelişmesi lazım öncelikle. Bunu ise, birileri ile yüz yüze çalışarak, konu üzerine konuşarak geliştirmenizi tavsiye ederim. İzmir'de yaşayanlar için doğaçlamanın incelikleri üzerinde konuşa konuşa, birlikte doğaçlama çalışmaları yapabileceğiniz biri olarak kendimi tavsiye edebilirim. Veya istediğiniz başka birini de bulabilirsiniz. Önemli olan öğrenmek, geliştirmek, çalışmak.

Benle bunun için iletişime geçmek isteyenler Gitar İşleri sayfasına mesaj atabilir veya morokuz@gmail.com'a mail atabilir.



4 Blues kültüründen 24'er tane olmak üzere 96 tane lick barındıran bu aplikasyon ücretsiz. Fakat "Metal licks", "Jazz licks" gibi varyasyonlarını da üretmiş olan üreticileri diğer aplikasyonları ücretli satıyor. Yaklaşık 8 Lira.

96 Free Blues Licks'in linki.


Bora ŞAHİNKARA
09.06.2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder